ПОЧЕТНА КОНТАКТ ПРЕТРАЖИ

Новости

Министарство за избјеглице и расељена лица у радној посјети општини Осмаци

29.05.2013.

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш посјетио је општину Осмаци


 

 Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш посјетио је општину Осмаци гдје је разговарао са начелником Љубом Петровићем о актуелној повратничкој ситуацији у овој општини.

Министар Чордаш упознао је саговорнике о улагањима Министарства за избјеглице и расељена лица РС, као и са плановима за 2013. годину, те представио друге пројекте који се проводе на простору Босне и Херцеговине. Посебно је истакао Регионални програм стамбеног збрињавања, којим ће на простору Босне и Херцеговине трајна стамбена рјешења добити 5.400 породица, односно по 1.800 породица из реда сваког од три конститутивна народа и осталих. Он је навео да је у априлу 2012. године одржана Донаторска конференција у Сарајеву, на којој су међународни донатори обећали средства за реализацију овог Програма, те да је Министарство за људска права и избјеглице БиХ расписало јавни позив који ће бити отворен до краја августа, а за који jе већ пристигло 4.600 захтјева.

Чордаш је подсјетио и на средства из Саудијског кредитног фонда у износу од 15 милиона евра, те 7 милиона долара која ће бити обезбијеђена кроз ОПЕК, чиме се отвара низ могућности за повратнике и расељена лица за рјешавање стамбених питања, као и за обезбјеђење средстава за покретање пословних активности којима би себи обезбиједили средства за живот.

Начелник Петровић истакао је да у Осмацима већина повратника има обезбијеђен стамбени простор, али да су остале компоненте одрживог повратка ограничене. Ову прилику искористио је да захвали министру на средствима које Министарство издвојило за изградњу зграде за потребе општинских и јавних служби у којој ће бити смјештене амбуланта, пошта, и друге канцеларије које су неопходне повратницима, али и другим становницима Осмака. Како је истакао, живот повратника у Осмаке ће се на овај начин значајно побољшати, а вјерује и да ће подстаћи друге да се врате у ову општину.

Саговорници су се сложили да сарадња Министарства и општине Осмаци треба да се настави и у наредном периоду, те су разговарали и о могућностима даљих улагања на простор ове општине.

Састанку су присуствовали и савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, шеф кабинета министра за избјеглице и расељена лица РС Драган Штрбац, савјетник министра Иво Камењашевић и секретар Министарства за избјеглице и расељена лица РС Стјепан Мацановић, као и предсједник Скупштине општине Осмаци Мехмедалија Имшировић
Анкета

Да ли сте задовољни стањем животне средине на простору општине Осмаци?
Не
Да
Нисам упознат са стањем животне средине
Резултати